Karen Devriese | Freelance fotografie | info@kadv.be | +32 (0)473 36 15 27

Vaak gestelde vragen

​Ik heb een cadeaubon als geschenk ontvangen. Wat nu?
Kijk ‘s rond op de site en ontdek wat je precies cadeau hebt gekregen. Contacteer mij via e-mail als je vragen hebt over je shoot, of om een afspraak vast te leggen.


Ik wil iemand een fotoshoot cadeau doen.. hoe ga ik tewerk?

Je vindt mijn volledige aanbod van fotoshoots op deze website. Kies een fotoshoot aan de hand van je budget of ga voor datgene waar je de ontvanger het meeste plezier denkt mee te doen. Als je echt niet kan kiezen, opteer dan voor een waardebon die kan gebruikt worden als kortingbon voor een fotoshoot naar keuze. Contacteer mij via e-mail en laat me weten wat je precies wil hebben. Jij (of de persoon die je wil verrassen) krijgt je cadeaubon toegestuurd van zodra ik je betaling hebben ontvangen.

Hoe en wanneer moet ik betalen?

Gemaakte afspraken zijn pas definitief nadat ze betaald zijn, en ook cadeaubonnen worden pas na betaling opgestuurd.

KBC BANK

BIC: KREDBEBB
IBAN: BE58 7390 1273 4279


Wat als mijn shoot op het laatste nippertje niet kan doorgaan?

In geval van plotse ziekte, sneeuwstormen, overstromingen, ... wordt je shoot verplaatst naar een latere datum, zonder meerkost. Indien ik zelf ziek ben, hoop ik dat ik ook in de omgekeerde richting op je begrip kan rekenen. In uitzonderlijke gevallen kunnen shoots eventueel terugbetaald worden als ze niet doorgaan. Die flexibiliteit geldt uiteraard alleen indien hier op voorhand iets over werd afgesproken. Indien je niet komt opdagen zonder te verwittigen, goeie reden of niet, wordt je betaling ingehouden.


Wat moet ik meebrengen?

Behalve indien uitdrukkelijk anders afgesproken, worden kleren niet voorzien door een styliste. Je brengt dus zelf kleren mee.
Een basispakket voor dames omvat lingerie (ook strapless BH’s en boxershortjes), één of twee goedpassende jeansbroeken, minstens één paar schoenen met een hakje, enkele basic tops en hemdjes in effen kleuren, en minstens één kleedje. Denk zeker ook aan accessoires: zonnebrillen, broeksriem, juwelen, ... Voor fotoshoots kan je extravagantere kleding dragen dan hetgeen waar je normaal mee over straat loopt.
Mannen: breng minimum enkele hemden en T-shirts mee, een jas, en één of twee goedpassende jeansbroeken. Een maatpak staat waanzinnig goed op foto’s! Denk ook aan schoenen, broeksriemen en accessoires zoals een polshorloge, hoed of sjaal.


Mag ik iemand meebrengen naar de shoot?

Het wordt toegestaan maar zeker niet aanbevolen. Publiek leidt zowel jou als mij af, daarom vraag je best dat chauffeurs, familieleden of vrienden/vriendinnen iets gaan drinken (of gaan shoppen) in de buurt terwijl ze wachten.


Wie selecteert de fotos en wanneer ontvang ik ze?

Je kan niet meteen na de shoot je foto’s bekijken. Ik stuur je, enkele dagen na de shoot, de beste foto’s uit je reeks op via zogenaamde contact sheets. Dat zijn A4 bladen met daarop kleine previews van je foto’s, onbewerkt nog, met telkens de fotonummers erbij. Je mag daaruit zelf kiezen welke foto’s ik moet nabewerken.
Het aantal foto’s dat je mag kiezen, is afhankelijk van het soort fotoshoot dat je hebt gedaan. Je mag er uiteraard ook altijd meer bestellen dan werd afgesproken, maar die dien je dan nog wel bij te betalen.
De gekozen foto’s worden in webformaat én in printformaat via wetransfer.com doorgestuurd nadat je ‘n eventuele bijbestelling hebt betaald. Als je foto’s liever op een CD ontvangt via bpost, dan betaal je daar 5 euro voor. Levertijd van de bewerkte beelden is ongeveer 3 weken, maar kan tijdens drukke periodes een beetje uitlopen.


Moet ik een contract tekenen ?

Bij aanvang van je fotoshoot wordt je gevraagd een contractje te tekenen waarin je duidelijk je toestemming geeft om gefotografeerd te worden. Er staat ook in waarvoor de foto’s mogen gebruikt worden, zo is iedereen zeker dat er geen misverstanden zijn. Als je minderjarig bent, is de handtekening van een ouder of voogd nodig. Van contracten hoef je geen schrik te hebben, maar lees wel altijd goed wat je precies ondertekent. Duidelijke afspraken zijn ook in jouw voordeel. Je kan het document hier downloaden.


Waarvoor mag ik de foto’s gebruiken?

Je mag de bewerkte foto’s gebruiken om te mailen en op persoonlijke webpagina’s te zetten, en je mag de printversies ook (laten) afdrukken voor je portfolio of om aan iemand cadeau te doen. Gebruik op Facebook en via andere social media is toegestaan. Voor alle andere toepassingen (wedstrijden, publicaties, ...) heb je een uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de fotograaf nodig. Previews die nog niet geretoucheerd zijn, mogen in geen enkel geval gebruikt of gepubliceerd worden; die dienen enkel om je favoriete beelden uit te selecteren. Meer info ivm auteursrecht vind je hier. Als je toch nog twijfelt over het gebruik van je foto’s, dan vraag je ‘t best.


Waarvoor mag de fotograaf mijn foto’s gebruiken?

Dat geef je zelf aan op het contractje dat je ondertekent. Standaard geef je mij je toestemming om de foto’s in mijn portfolio op te nemen indien ik dat wens, of om ze op mijn eigen website of andere portfoliosites (bvb Facebook) te tonen. Ik vermeld je naam nooit bij de foto’s, zo zullen ze nooit worden weergegeven door zoekmachines wanneer bvb een potentiele werkgever je naam googelt. Indien het om naakt- of lingeriefoto’s gaat, dan begrijp ik best dat je eventueel bezwaar kunt hebben en ik respecteer dat dan ook.


Kan ik ook prints bestellen?

Neen. Je ontvangt alle bestelde foto’s, via e-mail of op een CD/DVD via de post, in hoge resolutie. Je kan dus zelf zonder probleem prints laten maken zo veel je wil, via om het even welk fotolabo of dorpsfotograaf. Dat is goedkoper dan prints via mij bestellen, en zo ben je zeker dat ze niet beschadigd raken bij ‘t opsturen. Uitzonderingen zijn kaartjes voor communies, of afgewerkte foto-albums.